Принципи и употреба на лавици за тестирање на ПХБ и лавици за тестирање PCBA

2024-08-12

1. Принцип на работа на тест штанд

Принципите на држачите за тестирање PCB и држачите за тестирање на PCBA се многу едноставни. И двете ги поврзуваат влошките или точките за тестирање наПХБтабла преку метални сонди. Кога е вклучена плочата на ПХБ, се добиваат вредноста на напонот, струјата и другите типични вредности и феномени на колото за тестирање, а квалификуваниот производ се оценува врз основа на добиените податоци.

2.Состав на решетката за тестирање на ПХБ

Рамката за тестирање на ПХБ е прилагодена, што се одредува според големината на дизајнираната плоча на ПХБ и положбата на спојниците за лемење. Главно е составен од епоксидна плоча, метална сонда, жица и интерфејс за откривање.

3. Цел на тест штанд за ПХБ

Главно се користи за откривање на континуитетот на кола помеѓу различни точки наПХБтабла за да се осигура дека производот нема да има непотребни кратки споеви, прекинати кола и отворени кола.

4.Состав на тест штанд за PCBA

Рамката за тестирање PCBA е посветена на специјални табли. Составен е од големината на готовата плоча на ПХБ, локацијата на точките за тестирање, разни надворешни инструменти, интерфејси и придружни табли. Најчесто користените материјали вклучуваат акрилик и бакелит за изработка на главната рамка, опремени со некои контактни иглички и жичани врски за да формираат едноставна рамка за тестирање.

5. Цел на тест штандот за PCBA


Тест држачот за PCBA е речиси неопходна алатка за тестирање во процесот на производство на PCBA. Неговата главна функција е да го тестира завршеното коло и да утврди дали целатаПХБплочата успешно се заварува преку вистинските прикажани сигнали, звуци, слики, температури итн.

Квалитетот на држачот за тестирање PCBA е поврзан со ефикасноста и стапката на поминување на тестот. Поради долгорочното и честото работење, има високи барања за неговиот квалитет.



X
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy